Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΙΘΕΡΙΟ ΛΑΔΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ- ΟΜΟΡΦΙΑ

Το μασάζ κάνει καλό, χαλαρώνει και ξεκουράζει και μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε ένα υπέροχο αιθέριο έλαιο, πανεύκολα, ανέξοδα και οικολογικά:
- Βάλτε σε μπουκάλι 2 χούφτες δενδρολίβανο που το έχετε κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια.(Τα φύλλα, όχι το κοτσάνι )
- Προσθέστε μισό λίτρο ελαιόλαδο και αφήστε τα έτσι 1 εβδομάδα. Οταν έρθει η ώρα, το περνάτε από σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ και ετοιμαστείτε για το χαλαρωτικό μασάζ.
* Το δενδρολίβανο που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι φρεσκοκομμένο. Κι αν δεν έχετε γλάστρα με το φυτό, ευκαιρία να αποκτήσετε μία, αφού δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση και είναι χρήσιμο να υπάρχει στο σπίτι

ΤΑ ΚΑΤΑΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΤΑΤΕ


Μη πετάτε τα κατακάθια του καφέ, γιατί είναι χρήσιμα
Διαβάστε παρακάτω πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με τα κατακάθια του καφέ:
- αν θέλετε να χρωματίσετε κάτι (σε καφέ εννοείται) βάλτε τα κατακάθια μαζί με ότι θέλετε να χρωματίσετε και θα γίνει καφέ
- κάνετε τέλεια απολέπιση προσώπου με τα κατακάθια του καφέ
- βάλτε στα φυτά σας ( όχι υπερβολές στην ποσότητα ) στο χώμα της γλάστρας
- πλύντε και ξεμυρίστε τα πολύ βρώμικα χέρια σας με τα κατακάθια του καφέ
- τα κατακάθια σας χρησιμεύουν γιά να καθαρίσετε τα λίπη από τα μάτια της κουζίνας
- χρησιμεύουν και γιά την κακοσμία του ψυγείου. Βάλτε λίγο σ' ένα μπωλάκι στο ψυγείο και θα το διαπιστώσετε
- αν δεν έχουν ξεραθεί, χρησιμεύεουν γιά να γυαλίσετε μικρές χαραγματιές σε ξύλινα έπιπλα, τρίβοντας κυκλικά
- σαν απωθητικό γιά τους ψύλλους στο σκυλί σας...να πως: τον μπανιάρετε και μαζί με το σαμπουάν του προσθέστε και κατακάθια, μετά ξεπλένετε κανονικά
- χρησιμοποιείστε τα επίσης γιά να διώξετε τα μυρμήγκια

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ALLA LECCESE MIA AΠΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ


Υλικά

700γρ. χοιρινό μπούτι
3 πατάτες
1 κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά
5 κσ μουστάρδα απαλή
150 γρ. τυρί τύπου κεφαλοτύρι
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
λαδόκολλα

Εκτέλεση

Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκίτσες και το ανακατεύω σε μια λεκάνη με την μουστάρδα, την ρίγανη, το αλατοπίπερο, προσθέτω το σκόρδο ψιλοκομμένο, την πιπεριά κομμένη σε μικρά κομματακια, τα μανιτάρια και τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα. Τα ανακατέυω όλα καλά ώστε να πάει η μουστάρδα σε όλα τα υλικά. Τα βάζω σε λαδόκολλα και την κλείνω καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε το φαγητό μας για 20 λεπτά στους 250 βαθμούς και στην συνέχεια κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 185 βαθμούς και τα ψήνουμε στον αέρα για 1 ώρα και 30 λεπτά..Οταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και το αφήνουμε για 5 ακόμα λεπτά για να λυώσει το τυρί

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τον Σεπτέμβριο: Τι να φυτέψω; ο κυρ-Παναγιώτης συμβουλέυει

Βολβοί και σπόροι


Το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψουμε βολβούς, οι οποίοι θα ανθίσουν την Άνοιξη, έχοντας «πιάσει» καλά είτε στο χώμα του κήπου είτε της βεράντας μας, και έχοντας ποτιστεί και δροσιστεί κατάλληλα. Οι βολβοί αυτοί θα μας «δώσουν» υπέροχα λουλούδια όταν έρθει η ώρα τους να ανθίσουν, όπως
ζουμπούλια, νάρκισσους, υάκινθους, φρέζες, ανεμώνες και τουλίπες.

Πολύχρωμα λουλούδια και το Φθινόπωρο
Αν πάλι βιαζόμαστε να δούμε τις γλάστρες μας ανθισμένες, κάποια από τα λουλούδια που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή, περισσότερο μάλιστα από κάθε άλλη, είναι τα χρυσάνθεμα, οι πανσέδες και τα κυκλάμινα. Αυτά, ωστόσο, αν δεν έχουμε ήδη φροντίσει να τα φυτέψουμε από την Άνοιξη, θα πρέπει να τα αγοράσουμε έτοιμα -ανθισμένα- από το φυτώριο και να τα μεταφυτεύσουμε στις δικές μας γλάστρες.

Πολύχρωμα λουλούδια και το Φθινόπωρο
Αν πάλι βιαζόμαστε να δούμε τις γλάστρες μας ανθισμένες, κάποια από τα λουλούδια που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή, περισσότερο μάλιστα από κάθε άλλη, είναι τα χρυσάνθεμα, οι πανσέδες και τα κυκλάμινα. Αυτά, ωστόσο, αν δεν έχουμε ήδη φροντίσει να τα φυτέψουμε από την Άνοιξη, θα πρέπει να τα αγοράσουμε έτοιμα -ανθισμένα- από το φυτώριο και να τα μεταφυτεύσουμε στις δικές μας γλάστρες.

Χρώμα και άρωμα στον κήπο ή τα παρτέρια μας μπορούν ακόμα να δώσουν τα μοσχομπίζελα, τα οποία θα χρειαστούν κάποια πέργκολα για να αναρριχηθούν, καθώς και οι πιπερίτσες που δείχνουν τώρα να απολαμβάνουν τον δροσερό καιρό περισσότερο από ποτέ. Ωστόσο, μην παραμελήσετε τα φυτά που ήδη έχετε στο μπαλκόνι σας. Για παράδειγμα, οι τριανταφυλλιές θα αντέξουν λίγο καιρό ακόμα μέχρι να αρχίσουν σιγά-σιγά να χάνουν τα μπουμπούκια τους. Θα ασχοληθούμε ξανά μαζί τους όταν τα πολλά κρύα θα έχουν περάσει, γύρω στον Φλεβάρη-Μάρτη, οπότε τότε θα τις κλαδέψουμε, κόβοντας τα κλαδιά τους πολύ χαμηλά, αφήνοντάς τα να εξέχουν δέκα – δεκαπέντε εκατοστά από το χώμα.

Κλάδεμα αυτήν την εποχή θέλουν ακόμα οι ορτανσίες, οι λεβάντες και οι σάλβιες, οι οποίες θα ανθίσουν ξανά με τον ερχομό της Άνοιξης, ενώ μπορείτε να κλαδέψετε και τα γεράνια, τα οποία δεν αποκλείεται να ανθίσουν ξανά μέχρι τα «γερά» κρύα.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΤΗΡΉΣΤΕ ΤΑ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΜΟHAIR-KENTHMATA ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΧΡΩΜΑ


ΕΧΕΤΕ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΖΑΚΕΤΕΣ ΑΠΟ MOHAIR ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΜΑΛΑΚΑ «ΑΦΡΑΤΑ» ΌΤΑΝ ΤΑ ΞΕΠΛΕΝΕΤΕ ΒΑΖΕΤΕ 3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙ

ΕΧΕΤΕ ΣΚΥΛΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΟΥΡΑΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΜΥΡΙΖΕΙ? ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΥΜΑ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ Ο ΕΝΟΧΟΣ

ΕΧΕΤΕ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΧΡΩΜΑ ΕCRU ? ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΑ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΤΣΑΙ


Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΧΑΠΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ


Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης.

Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο ναυάγησε το 130 π.Χ., μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, που τα περισσότερα δεν είχαν καθόλου μουσκέψει από το νερό. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο το 1989, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η μελέτη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυτό περιείχε.

Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μίγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο. "Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού", δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το New Scientist.

Η ανάλυση του DNA έγινε από τον Ρόμπερτ Φλάισερ του Εθνικού Ζωολογικού πάρκου του Σμιθσόνιαν, ο οποίος συνέκρινε τις γενετικές αλληλουχίες που βρήκε σε δύο χάπια, με τη γενετική βάση φυτών GenBank που έχουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να εντοπίσει μέσα στα χάπια ίχνη από καρότο, ραπανάκι, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, βαλανίδια, λάχανο, ήμερο τριφύλλι (αλφάλφα), αχίλλεια κ.α. Ακόμα εντόπισε ιβίσκο, που πιθανώς είχε εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, την Ινδία ή την Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τον Φλάισερ, τα περισσότερα από τα παραπάνω φυτά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους για να θεραπεύουν τους αρρώστους. Η αχίλλεια π.χ. σταματούσε την αιμορραγία κάποιου τραύματος. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος (πρόδρομος των φαρμακοποιών), κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., περιέγραφε στα κείμενά του το καρότο ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας, θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι αν κανείς το έχει φάει προκαταβολικά, δεν τον βλάπτουν τα ερπετά, ενώ παράλληλα βοηθά στη σύλληψη παιδιού.

Η ανάλυση των αρχαίων παρασκευασμάτων-χαπιών, εκτός από τις νέες πληροφορίες, έχει δημιουργήσει και νέα μυστήρια για τους αρχαιοβοτανολόγους.

Η μελέτη του DNA δείχνει ότι τα χάπια πιθανότατα περιείχαν και ηλίανθους, ένα φυτό που οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι δεν υπήρχε στον "παλαιό κόσμο", πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν στην Αμερική. Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί, οι βοτανολόγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή ιστορία του φυτού και την παγκόσμια διασπορά του, όπως δήλωσε ο Τουγουέιντ, αν και παραμένει ακόμα η πιθανότητα η παρουσία ηλίανθου στα αρχαία χάπια να προέρχεται από πρόσφατη γενετική "μόλυνση".
ΠΗΓΗ SKY

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΦΕΤ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Αθήνα 6 Σεπτεμβρίου 2010



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος



Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση τυριού mozzarella, στο οποίο ανιχνεύτηκε Salmonella.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τυρί mozzarella light, που έχει παραχθεί από αγελαδινό γάλα από τη Γερμανική εταιρεία "Goldsteig Kasereien Bayerwald GMBH" (αριθμός barcode EAN 8014921021237) με την εμπορική επωνυμία "LINESSA - Mozzarella light / Τυρί από γάλα χωρίς ωρίμανση - Φρέσκο τυρί μερικώς αποβουτυρωμένο σε άλμη", σε συσκευασίες των 125 g και ημερομηνία λήξης 06.09.2010. Η διακίνηση στην Ελληνική αγορά υλοποιήθηκε από την εταιρεία "LIDL Hellas & ΣΙΑ Ο.Ε.".

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Τα «κλειδία» για την καταπολέμηση της άνοιας


Η καταπολέμηση του διαβήτη και της κατάθλιψης από τη μια και η αύξηση του μορφωτικού επιπέδου και της κατανάλωσης φρούτων-λαχανικών από την άλλη, είναι οι παράγοντες-κλειδιά για την μείωση των περιστατικών άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα γαλλο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC, δείχνει ότι πέρα από άλλους γνωστούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας (παχυσαρκία, υψηλή πίεση, αυξημένη χοληστερίνη), μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένοι τομείς-κλειδιά όπου πρέπει να εστιαστεί η προσοχή τόσο των ειδικών όσο και των ίδιων των ηλικιωμένων για την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας.

Η μελέτη ανέλυσε επί επτά χρόνια τις περιπτώσεις 1.400 ατόμων άνω των 65 ετών. Υπολογίστηκε ότι η εξάλειψη του διαβήτη και της κατάθλιψης και η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε μείωση 21% στις νέες περιπτώσεις άνοιας. Η αυξημένη μόρφωση μειώνει επίσης κατά 18% τα περιστατικά άνοιας, ενώ αντίθετα η αφαίρεση ενός γονιδίου που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την άνοια, μειώνει τα περιστατικά άνοιας μόνο κατά 7%.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και της κατάθλιψης είναι πολύ χρήσιμες για την μείωση της άνοιας, καθώς επίσης η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να μην σταματούν να μορφώνονται και να εκπαιδεύονται και, παράλληλα, να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. Η ακριβής αιτία της άνοιας παραμένει άγνωστη ακόμα.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

H KYΡΑ ΠΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ (MOYXΛΑ ΣΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ , ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΛΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ,ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟ )


ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΌΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ ( ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ) ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΕΝΑ ΣΤΡΩΜΑ ΜΟΥΧΛΑΣ .ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΤΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ .ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΦΕΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕΣΑ ΚΑΙ Η ΜΟΥΧΛΑ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ… ΝΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΓΑΝΙΛΑ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΛΑΤΤΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ?

ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ 2-3 ΦΕΤΕΣ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΣΤΟ ΚΑΥΤΟ ΛΑΔΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΑΡΩΜΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΣΥΧΝΑ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΥΓΑ ,ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ. ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΕΛΕΤΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΣΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ?

ΑΡΚΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΙΝΕΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΒΡΕΞΕΙ ΣΕ ΛΑΔΙ ΕΛΙΑΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΛΑΔΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Γιατί πίνουμε πολύ περισσότερο αλκοόλ σε κοντό ποτήρι και όχι σε ψηλό


Αν θέλετε να μην μεθύσετε, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ, κρασί ή μπίρα σε χαμηλό ποτήρι, καταλήγουν να πίνουν, τελικά, αρκετά περισσότερο -μπορεί και σχεδόν διπλάσια ποσότητα- σε σχέση με όσους πίνουν σε ψηλό ποτήρι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", διαπίστωσε ότι εξαιτίας μιας κοινής οπτικής αυταπάτης, της οποίας οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα, καταλήγουν… με πονοκέφαλο από το πολύ ποτό.

Σύμφωνα με τον Σπενς, το μάτι και ο εγκέφαλος τείνουν να υπερεκτιμούν τις κάθετες αποστάσεις και να υποεκτιμούν τις οριζόντιες, με συνέπεια οι άνθρωποι να βάζουν συστηματικά μεγαλύτερες μερίδες αλκοόλ στα χαμηλά πλατιά ποτήρια και μικρότερες στα ψηλά λεπτά ποτήρια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην παγίδα αυτή δεν πέφτουν μόνο οι "ερασιτέχνες" που το βράδυ πίνουν ένα-δύο ποτηράκια στο σπίτι τους μετά τη δουλειά, αλλά και οι επαγγελματίες μπάρμαν και σερβιτόροι που υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο βάζουν 26% παραπάνω αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά.

Όμως το κυριότερο πρόβλημα το έχουν οι μη επαγγελματίες (δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι) που εκτιμήθηκε ότι μπορούν, χωρίς να το καταλάβουν, να πιουν μέχρι και 80% περισσότερο σε ένα κοντό ποτήρι σε σχέση με ένα ψηλό, ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο ποτήρια, όταν είναι γεμάτα, περιέχουν ακριβώς τον ίδιο όγκο αλκοόλ.

ΠΗΓΗ

ΑΠΕ