Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ( ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ )



Η Μ. Πέμπτη, τα κόκκινα αυγά και το ζύμωμα
Η Μ. Πέμπτη είναι η μέρα που τιμάται ο Μυστικός Δείπνος, γίνεται η «Σταύρωση του Χριστού» στην Εκκλησία και στολίζεται όλο το βράδυ ο Επιτάφιος. Είναι ημέρα πένθους κατά την οποία σε αρκετές χώρες, συνηθίζεται να βάφονται αυγά με κόκκινο χρώμα και για αυτό το λόγο σε πολλά μέρη λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη.
Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Iησού Xριστού που έσταξε όταν τον λογχίσε ο Pωμαίος στρατιώτης στον σταυρό. Για πολλούς το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών συμβολίζει την Aνάσταση, καθώς το αυγό είναι το σύμβολο της ζωής. Όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει με το τσούγκρισμα, γεννιέται μια νέα ζωή, ενώ για άλλους συμβολίζει και το σπάσιμο του τάφου από τον Xριστό.


Κάθε χριστιανική εορτή έχει και το δικό της ψωμί σε διάφορους τόπους της Ελλάδας, που φέρνει δύναμη στο σπίτι, τύχη κι ευλογία. Έτσι από το πρωί της Μ. Πέμπτης, σε πολλά σπίτια οι γυναίκες καταγίνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τα τσουρέκια και τα

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΣΟΔΑ ... ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΥΛΙΚΟ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΕ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ



Με την ονομασία σόδα χαρακτηρίζονται δύο ενώσεις του νατρίου:
Α) το διττανθρακικό νάτριο NaHCO3 που είναι η μαγειρική σόδα ή σόδα φαγητού ή αρτοποιίας, σε μορφή λευκής σκόνης και
β) το καυστικό νάτριο NaOH που είναι η καυστική σόδα ή σόδα της πλύσεις, με λευκή κρυσταλλική μορφή.

Εδώ αναφερόμαστε στη μαγειρική σόδα της οπαίας οι ονομασίες μαρτυρούν ότι στα παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική ως διογκωτική ουσία «baking soda, baking powder», αλλά και ως χωνευτικό.

Λίγη σόδα φαγητού διαλυμένη στο νερό ανακουφίζει από τη βαρυστομαχιά.

Πέρα από τις χορευτικές της ιδιότητες. η σόδα προστατεύει και λευκαίνει τα δόντια.
Για γερά δόντια τα πλένουμε με οδοντόκρεμες που περιέχουν σόδα με την ένδειξη Baking Soda, η προσθέτουμε λίγη σόδα στην οδοντόκρεμα.