Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΚΥΡΑ ΠΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ : Η ΣΤΑΧΤΗ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ !!!!!!



Πριν αποφασίσετε να την ρίξετε στα ματιά κάποιου διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε με την στάχτη

Οικολογική αλλά και οικονομική για την εποχή μας πληροφόρηση

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Η Αλισίβα είναι η γνωστή μας στάχτη ή το σταχτόνερο καλύτερα. Το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ... ο άνθρωπος. Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Κάνει τα πιάτα μας να τρρρρίζουν από καθαριότητα και όχι μόνο τα πιάτα, αλλά όλα τ’ αγγειά. Καθαρίζει τα πάντα. Ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Βράστε την στάχτη με νερό, και τρίψτε με αυτό οτιδήποτε θέλετε να καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές, που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή!!!

Την χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς, αλλά και στην ζαχαροπλαστική γενικότερα. Η νοστιμότερη και υγιεινότερη μουσταλευριά, εμπεριέχει στην συνταγή ικανή ποσότητα στάχτης. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που της δίνει,

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΤΗΓΑΝΗΤΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ - ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά
250 γρ. γίγαντες Φλώρινας
αλεύρι
βούτυρο ή μαργαρίνη

για τη σως
μαγιονέζα
κέτσαπ

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια μας σε νερό.
Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

DSC_0018

Βάζουμε σε σακούλα τροφίμων λίγο αλεύρι και αλευρώνουμε τους γίγαντες.

DSC_0020

Τους βγάζουμε σε σουρωτήρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

DSC_0021

Βάζουμε στο σκεύος που θα τηγανίσουμε τους γίγαντες μια καλή ποσότητα
βούτυρο ή μαργαρίνη και ζεσταίνουμε να λιώσει.

DSC_0019

Προσθέτουμε μέσα τα φασόλια και τηγανίζουμε.

DSC_0024

Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει το παραπανίσιο λάδι.

DSC_0025

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ίση ποσότητα μαγιονέζας και κέτσαπ.

DSC_0026

Βάζουμε μια κουταλιά από τη σάλτσα στα φασόλια και ανακατεύουμε.

DSC_0028

Σερβίρουμε τη σαλάτα καλύπτοντας με την υπόλοιπη σάλτσα.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΧΕΙΜΩΝΑΣ /ΤΖΑΚΙ - ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΞΥΛΑ


Την τιμητική τους θα έχουν τα τζάκια αυτό το χειμώνα. Οι υψηλότατες τιμές στο πετρέλαιο αναγκάζουν πλέον όλο και περισσότερους να στραφούν στα καυσόξυλα, όχι μόνο για να δημιουργήσουν και να χαρούν μια ρομαντική ατμόσφαιρα, αλλά και για να ζεστάνουν αποτελεσματικά το χώρο τους, αφού τα σώματα του καλοριφέρ θα λειτουργούν πια ως… διακοσμητικά. Μοιραία οι πωλήσεις ξύλων για το τζάκι έχουν εκτοξευθεί, μοιραία επίσης ανάμεσα στους σωστούς επαγγελματίες έχουν παρεισφρήσει και κάθε λογής αετονύχηδες, που σκοπεύουν να σας «πασάρουν» ξύλα ακατάλληλα για καύση, ακόμα και επικίνδυνα για την υγεία σας. Μερικές πρακτικές συμβουλές, λοιπόν, για να διαλέξετε τα σωστά ξύλα και να απολαύσετε μια πραγματικά καλή και ασφαλή φωτιά.
Την κατάλληλη εποχή
Κατ’ αρχάς, μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να αγοράσετε τα ξύλα σας. Προμηθευτείτε τα όταν ακόμα ο καιρός είναι ζεστός. Ετσι θα προλάβετε την (αναμενόμενη) αύξηση των τιμών όταν αρχίσουν τα κρύα και όλοι θα τρέχουν για καυσόξυλα, αλλά και επειδή θα μπορέσετε να τα αποθηκεύσετε καλύτερα και ασφαλέστερα, ώστε να μην έχετε πρόβλημα στη χρήση. Το ιδανικό θα ήταν να προμηθεύεστε τα ξύλα σας το καλοκαίρι και να τα κρατάτε αποθηκευμένα μέχρι και δύο χρόνια πριν τα χρησιμοποιήσετε, ώστε να είναι εντελώς ξερά, όμως αυτό απαιτεί μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, τον οποίο διαθέτουν ελάχιστες πολυκατοικίες στην πόλη.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι φαγώσιμες ελιές των αρχαίων Ελλήνων - ΠΩΣ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ !!!


Κατασκευή εκλεκτών ελιών. -Του Φλωρεντινού.
Παίρνουμε μεγάλες ελιές, απείραχτες και μαζεμένες με το χέρι, τις χαρακώνουμε γύρω-γύρω με καλάμι κοφτερό και τις βάζουμε σε αγγείο καινούρια απίσσωτο. Από επάνω ρίχνουμε αλάτι καλά τριμμένο και αφού λιώσει το αλάτι τις βάζουμε σε άλλο αγγείο γεμάτο μέλι, έτσι που το μέλι να βγαίνει από πάνω από τις ελιές. Αν δεν έχουμε μέλι τις βάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο σε πετιμέζι μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει και φύλλα κιτριάς. Μερικοί βάζουν μέσα και σπόρο από μάραθο και πιπέρι και σπόρο από σέλινο και άνηθο και έτσι γίνονται έκτακτες οι ελιές. Υπάρχουν όμως πολλοί που δεν τον ξέρουν τον τρόπο της κατασκευής των.

Κατασκευή ελιών με οξύμελι. -Του ιδίου.
Διαλέγουμε ελιές μικρούλες, τις καλλίτερες, δηλαδή μαύρες και εντελώς απείραχτες μαζί με το κλαδί τους, τις πλένουμε με κρύο νερό και τις στεγνώνουμε επάνω σε καλαμωτή. Έπειτα τις βάνουμε σε σκαφίδι και χύνουμε επάνω λάδι και αλάτι, 320 δραμ. στις 7 οκάδες ελιές, και τις ανακατεύουμε σιγά με το χέρι για να μη σπάσουνε. Κατόπιν τις βάνουμε σε αγγεία και χύνουμε