Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

2 ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ... ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ


-Τοποθετήστε φέτες ή φλούδες αγγουριού στα σημεία που συχνάζουν, χωρίς να ξεχνάτε τις επιφάνειες που βρίσκονται ψηλά (πάνω στο ψυγείο, σε ντουλάπια, κουρτινόξυλα κτλ.). Οι κατσαρίδες είναι ή του ύψους ή του βάθους, δηλαδή ή θα κινούνται τοίχο τοίχο στο δάπεδο ή θα πιάνουν θέση εκεί που δεν φτάνει ανθρώπινο χέρι.

-Δείξτε εμπιστοσύνη στον (ορυκτό) βόρακα που θα βρείτε σε μορφή λευκής σκόνης στα φαρμακεία. Ανακατέψτε τον με ίση ποσότητα ζάχαρης και απλώστε το μείγμα στα περάσματα των κατσαρίδων. Για καλύτερα αποτελέσματα δοκιμάστε μείγμα βόρακα, αλευριού και γύψου σε ίσα μέρη.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ... ΕΛΑΙΟΨΩΜΟ

Τι χρειαζόμαστε:

•1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.γλ. περίπου αλάτι
• 25 γρ. νωπή μαγιά ή 9 γρ. ξηρή.
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2,5 κούπες τσαγιού νερό (αν χρειαστει προσθέτουμε 1/4 ακόμα)
• 300 γρ. πράσινες ελιές, τεμαχισμένες σε ροδέλες

Πως το κάνουμε:

1. Ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί εκτός από τις ελιές, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία κι ελαστική.
2. Προσθέτουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
3. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
4. Σχηματίζουμε 2-3 καρβελάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 220 βαθμούς, φούρνο, για 40 λεπτά περίπου.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

 
ΥΛΙΚΑ
40 ml ελαιόλαδο  Αλτις παραδοσιακό
500 γρ. φρέσκα  μανιτάρια πλευρώτους, καθαρισμένα με ένα νοτισμένο πανάκι, κομμένα σε λεπτά φετάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
3 πράσα (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
400 γρ. ψιλοκομμένη τομάτα pummaro
½ φλιτζάνι Αλτις balsamico di Modena
400 γρ. λαζάνια (1 συσκευασία, περίπου 15 - 16 τεμάχια)
400 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο με το πιρούνι
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΜΕΡΙΚΑ ... ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ



Γαρύφαλλο για τα κοψίματα 

Ψεκάστε με σκόνη από γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) στην περιοχή που κοπήκατε για να περιορίσετε τη μόλυνση. Το λάδι από το γαρύφαλλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό που είναι αντισηπτικό και έχει καταπραϋντική δράση.

Γλυκόριζα για την καούρα

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΓΙΝΕ ... Η είσοδος του Ήλιου στο ζώδιο του Κριού,

  zodiac sign vector - stock vector
Η είσοδος του Ήλιου στο ζώδιο του Κριού, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου και ώρα 13:02, σηματοδοτεί πολλά πράγματα! Συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα αστρολογίας και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού αυτή τη στιγμή ο Ήλιος μόλις έχει ολοκληρώσει το ετήσιο ταξίδι του στον ζωδιακό κύκλο και ξεκινάει μια νέα πορεία από την μηδενική μοίρα του Κριού. Επειδή όμως η Άνοιξη συμπίπτει με το άνθισμα των λουλουδιών, με την βελτίωση του καιρού και φυσικά με την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας, εδώ θα ασχοληθούμε με τις ερωτικές προβλέψεις για το κάθε ζώδιο.
Εξάλλου, το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο χάρτη, ο Ήλιος σχηματίζει σύνοδο με τον Άρη και τον Ουρανό, και τετράγωνο με την Σελήνη και τον Πλούτωνα, ενώ παράλληλα η Σελήνη από το ζώδιο του Καρκίνου σχηματίζει ένα μεγάλο τρίγωνο με τον Ποσειδώνα τον Ερμή και τον Κρόνο, δείχνει ότι πολλές σχέσεις θα υποστούν ανατροπές, κάποιες σχέσεις εφήμερες θα μετατραπούν σε μόνιμες και το αντίστροφο, ενώ πολλοί θα αναζητήσουν την τελειότητα ή θα επιστρέψουν σε μια παλιά σχέση.
Ποια ζώδια επηρεάζονται από τον Άρη στον Κριό;
Τα πιο ευνοημένα ζώδια της ανοιξιάτικης περιόδου θα είναι οι Παρθένοι, οι Σκορπιοί και οι Ιχθείς.
ΚΡΙΟΣ
Με την είσοδο του Ήλιου στο ζώδιό σου από τις 20 Μαρτίου, η ερωτική σου ζωή γίνεται η προτεραιότητά σου. Η αλλαγή του καιρού και η ανάγκη σου να «ζευγαρώσεις» θα σε αναγκάσουν να ξεκινήσεις την αναζήτηση του τέλειου συντρόφου.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΕΥΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ


Γνωστό από τα αρχαία χρόνια, το ταχίνι αποτελεί μία από τις ιδανικότερες και ολοκληρωμένες τροφές που ενισχύουν την υγεία, ενώ μία μόνο κουταλιά του το πρωί, δίνει στον οργανισμό μας δύναμη και ενέργεια!

Τι είναι το ταχίνι;

Ταχίνι ή ταχίν στα Τούρκικα, ταχίνα στα αραβικά ή τεχίνα στα εβραϊκά ονομάζεται ο σησαμοπολτός και πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο το οποίο οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, αλλά και οι Κινέζοι, είχαν ανακαλύψει χιλιάδες χρόνια πριν. Το ταχίνι είναι ένα αυθεντικό φυσικό προϊόν υψηλής πρωτεϊνικής αξίας το οποίο είναι απαραίτητο, τόσο για την υγεία όσο και για τη σωστή διατροφή. Παράγεται από επιλεγμένους σπόρους σουσαμιού, οι οποίοι έχουν ψηθεί και αλεστεί και θεωρείται άκρως υγιεινό.

Η ιστορία της παραγωγής του


Η παραγωγή του ταχινιού, από τα αρχαία χρόνια αναγόταν σε σωστή ιεροτελεστία. Οι εργάτες που δούλευαν στα σουσαμελαιοτριβεία έβαζαν από το βράδυ το σουσάμι μέσα σ' ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι ή στέρνα και το μούσκευαν. Κατόπιν, άνοιγαν λίγο το πώμα που βρισκόταν στο κάτω μέρος του βαρελιού ή της στέρνας και το στράγγιζαν με αποτέλεσμα ο όγκος του σπόρου να διπλασιαστεί.

Όταν ήθελαν να το αποφλοιώσουν, το έβαζαν μέσα σε τσουβάλια και το χτυπούσαν με ξύλο. Στη συνέχεια, το άδειαζαν σε σαλαμούρα (νερό και αλάτι) για να αποχωριστεί ο φλοιός και τα κούφια από τον καρπό, στράγγιζαν το αποφλοιωμένο σουσάμι σε σουρωτήρια και κατόπιν, έψηναν το σουσάμι σε ειδικό φούρνο και το ανακάτευαν με ένα ξύλινο φτυάρι, το λεγόμενο «γκέλμπερι», μία εργασία που απαιτούσε μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε ο σπόρος να ψηθεί και όχι να καεί.

Το ψημένο σουσάμι έπεφτε από την «κοφίνα», δηλαδή τον ξύλινο συλλέκτη, στις πέτρες σε ισόποσες δόσεις με τη βοήθεια ενός αυτοσχέδιου ξύλινου εργαλείου που κινούνταν μαζί με την πέτρα και με το γύρισμα της πέτρας, που γινόταν με ζώα, επιτυγχανόταν η σύνθλιψη του σπόρου με αποτέλεσμα να παραχθεί το ταχίνι, το οποίο συγκεντρωνόταν σε δοχεία και έβραζε μέσα σε καζάνια με νερό.




Οι χρήσεις του:

Το ταχίνι αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής ταχινόσουπας, του χούμους και του χαλβά. Ακόμα, χρησιμοποιείται σκέτο, σε σούπες, σαν προσθήκη σε διάφορες συνταγές, σε ντρέσινγκ για σαλάτες αναμεμειγμένο με λεμόνι, αντί για μαργαρίνη πάνω σε ψωμί, ακόμα και σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα, όπως ταχινόπιτες, ταχινόψωμο κ.ά.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ... ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ


Tο κρεμμύδι, ενισχύει την τριχοφυΐα.
Το θυμάρι, σταματάει την τριχόπτωση. Προσθέστε 2 κλαδάκια θυμαριού, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για δέκα λεπτά περίπου και λούστε τα μαλλιά σας.
Το δενδρολίβανο, βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών (το χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι Αρχαίοι Έλληνες). Βράστε 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη δενδρολίβανου, με ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά περίπου και λούστε τα μαλλιά σας.
Το εκχύλισμα δάφνης, δυναμώνει τα μαλλιά σας και σταματάει την τριχόπτωση. Αφήστε 2-3 φύλλα δάφνης σε 1 λίτρο νερού για 7-10 λεπτά και λούστε τα μαλλιά σας.
Το αφέψημα λεμονιού είναι κατά της τριχόπτωσης. Προσθέστε δύο χούφτες φύλλα λεμονιάς, σε 1 λίτρο νερού. Βράστε το μείγμα για 20 λεπτά.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σιρόπι λεμονάδας


Σιρόπι λεμονάδας
Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης. Εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου




 
Από τα σπιτικά σιρόπια φτιάχνονταν στο παρελθόν δροσερά αναψυκτικά. Με αυτή τη συνταγή θα µυηθείτε σε ξεχασµένες πρακτικές και θα κεράσετε τους φίλους σας σπιτική λεµονάδα.
Φτιάξτε παγάκια με ξύσμα λεμονιού και λάιμ. Αποκτούν χρώμα και άρωμα και, όταν λιώσουν, ελευθερώνουν το ξύσμα στο ποτήρι
Υλικά (για 2 λίτρα σιρόπι)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • χυµός από περίπου 1½ κιλό λεµόνια
Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε το νερό και τη ζάχαρη µέχρι η τελευταία να διαλυθεί. Αφήνουµε το σιρόπι ζάχαρης να κρυώσει.
Μετράµε πόσο είναι το σιρόπι ζάχαρης και προσθέτουµε την ίδια ποσότητα φρεσκοστυµµένου χυµού λεµονιού. Ανακατεύουµε και διατηρούµε για 3 µήνες στο ψυγείο.
Για να φτιάξουµε λεµονάδα αναµειγνύουµε σιρόπι και νερό, σε αναλογία 1 µέρος σιρόπι προς 3 ή 4 µέρη νερό, ανάλογα µε την προτίµησή µας. Αντί για νερό µπορούµε να το αραιώσουµε µε σόδα ή ανθρακούχο νερό για να γίνει λεµονάδα µε ανθρακικό.
Tips Γαρνίρετε με κλωναράκι φρέσκου δυόσμου, λεπτοκομμένες φετούλες λάιμ και λεμονιού, φρέσκες ή κατεψυγμένες, σαν παγάκια.
tovima

10 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΑΠΛΑ ... ΠΕΤΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ


1. Τονωτική λοσιόν
Υποτίθεται ότι η τονωτική λοσιόν χρησιμοποιείται για να αφαιρεί τα κατάλοιπα που αφήνει το σαπούνι. Τα τελευταίας γενιάς σαπούνια όμως δεν αφήνουν τόσα κατάλοιπα και επομένως η τονωτική λοσιόν δεν απαραίτητη.
2. Σαμπουάν κατά της πιτυρίδας
Με ένα σαμπουάν, συνήθως, δεν μπορείς να απαλλαγείς οριστικά από την πιτυρίδα. Καλύτερα να επισκεφθείς το δερματολόγο σου για να σου δώσει κάποιο ειδικό προϊόν, ανάλογα με την αιτία που σου προκαλεί ξηροδερμία.
3. Κρέμες για τα πέλματα
Τα πέλματά σου χρειάζονται ενυδάτωση, κάτι που μπορείς να τους δώσεις και με την κρέμα που χρησιμοποιείς για το σώμα σου.
4. Κρέμα σώματος κατά της κυτταρίτιδας
Συνήθως αυτές οι κρέμες βελτιώνουν πρόσκαιρα την όψη της επιδερμίδας, γιατί περιέχουν εκχυλίσματα φυτών και καφεΐνη που ενυδατώνουν το δέρμα και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αλλά το αποτέλεσμα δεν διαρκεί πολύ. Αυτό που θα σε βοηθήσει πραγματικά είναι η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η ΚΥΡΑ ΠΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ..ΦΤΙΑΧΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ ΜΕ ΞΥΔΙ



Αν θέλετε να αποφεύγετε τη χρήση χημικών μαλακτικών πλυντηρίου τότε ακολουθήστε τη συνταγή μας και τα ρούχα σας θα είναι απαλά και μοσχομυριστά χωρίς ίχνος τοξικών ουσιών!
Υλικά

1 κούπα (250 ml) λευκό ξίδι
1 κούπα (250 γρ.) σόδα μαγειρικής
2 κούπες (500 ml) νερό
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι ή λεβάντα ή tea tree ή λεμόνι ή ευκάλυπτο.και αυτο για ναμυριζει ομορφοτερα

Οδηγίες παρασκευής

ΜΑΡΤΗΣ - ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

  ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ ... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ...ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.
"Μάρτη" δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.
Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

«ΜΑΡΤΗΣ»

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Οξυζενέ: Η άγνωστη θαυματουργή θεραπεία

Παρόλο που αρκετοί επιστήμονες πραγματοποιούν αποκαλυπτικές μελέτες για τις ιαματικές του ιδιότητες...

Το γνωστό οξυζενέ φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Παρόλο όμως, που αρκετοί επιστήμονες πραγματοποιούν αποκαλυπτικές μελέτες για τις ιαματικές του ιδιότητες, τα συμπεράσματά τους υποβαθμίζονται συστηματικά απο το ιατροφαρμακευτικό σύστημα…
Πριν από 170 χρόνια, όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία, οι αυτόχθονες έπιναν νερό, μέσα στο οποίο διέλυαν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών – από πιο ήπιες, όπως η γρίπη, έως σοβαρότερες ασθένειες, όπως η χολέρα και η μαλάρια. Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου θεραπείας ήταν τόσο θετικά, ώστε θεωρήθηκε ότι η διάδοση της θα επηρέαζε το εμπόριο χημικών φαρμάκων που είχε αρχίσει τότε να καθιερώνεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, οι βρετανικές Αρχές προσέλαβαν έναν ρεπόρτερ, ο οποίος -προσποιούμενος τον γιατρό- «κατασκεύασε» μια ιστορία για ένα παιδί που πέθανε εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης, ύστερα από τη λήψη υπεροξειδίου του υδρογόνου.
Το γεγονός ότι η είδηση προήλθε από έναν «ειδικό» επηρέασε καθοριστικά τους Ινδούς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τη χρήση του Η2Ο2 και να στραφούν στα βρετανικά φαρμακευτικά σκευάσματα (Madison Cavanaugh, The one-minute cure: The secret to healing virtually all diseases).
Επρόκειτο για το πρώτο χτύπημα εναντίον μιας πολλά υποσχόμενης θεραπευτικής μεθόδου, η οποία από τότε καταπιέζεται συστηματικά από το φαρμακοκεντρικό ιατρικό μοντέλο.
Πολλοί επιστήμονες (Willhelm, Warburg, Oliver, Holman, Farr, Barnard, Palthe, McCabe, Cummings) υποστηρίζουν ότι τα θεραπευτικά οφέλη της είναι πολύ σημαντικά για όλες σχεδόν τις ασθένειες, μετατρέποντας τη σε πανάκεια χωρίς προηγούμενο και, μάλιστα, με μηδενικό κόστος!
Μεταξύ αυτών, κάποιοι την εφαρμόζουν ως εναλλακτική μέθοδο θεραπείας αφού η κλασική Ιατρική αρνείται να τη συμπεριλάβει στις καθιερωμένες πρακτικές της και η επιστημονική κοινότητα δεν χρηματοδοτεί επίσημες έρευνες για την αποτελεσματικότητα της.
Οξυγόνο: το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό

ΜΑΡΤΙΟΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ( ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ )

 

 

Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα.

Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.

Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα

Μεταφύτευουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Μάρτιο
Οι δεντροκομικές εργασίες γίνονται πολλές και επείγουσες κυρίως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται θερμός και ξηρός. Στους οπωροκήπους επισπεύδονται οι εμφυτεύσεις των αειθαλών είτε και των φυλλοβόλων οπωροφόρων στους ορεινούς και ψυχρούς ή υγρούς τόπους. Αυτές για να πετύχουν πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προφυλάσσονται από την απότομη ξηρασία της ανοίξεως αλλά και από τους βόρειους ανέμους, αλλιώς η ευδοκίμηση των φυτειών αποβαίνει αμφίβολη ή ανέφικτη.
Τα κλαδέματα των πυρηνοκάρπων είναι ανάγκη να τερματίζονται εγκαίρως και πριν την έναρξη της ανθίσεως. Εφαρμόζονται οι προσδέσεις των κλάδων, οι διανοίξεις ή κυρτώσεις και τα αναγκαία κλαδέματα για την ενδυνάμωση ή εξασθένιση των δέντρων.
Επίσης πρέπει να εκτελείται και ένα ελαφρό όργωμα ή σκάλισμα γύρω από τα δέντρα, από τη μία για τον αερισμό των ριζών τους και από την άλλη για καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των νεαρών δενδρυλλίων σε αραιότερες