Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΨΕΤΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΧΩΡΙΣ ...ΒΑΦΗ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΛΙΑ

 

 

Τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά χρώματα, χρησιμοποιούσαν βαφές από την φύση κυρίως από τα φυτά για να δώσουν χρώματα στα υφάσματά και τα αντικείμενά τους.
Αυτή η μέθοδος και η τεχνική δυστυχώς έχει ξεχαστεί και χαθεί στις ημέρες μας.
Δεν θα ασχοληθώ εδώ ούτε με τον τρόπο βαφής υφασμάτων, ούτε με πολλά χρώματα ίσως το κάνω κάποια άλλη στιγμή. Επειδή πλησιάζει το Πάσχα και ξέρω πολλοί από εσάς θέλετε βάψετε τα αυγά σας με φυσική βαφή θα σας παρουσιάσω τον πιο απλό, εύκολο και φτηνό τρόπο που έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια.
Οι αποχρώσεις που μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας είναι πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο, αναλόγως τις προτιμήσεις σας.

Τρόπος βαφής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα που συνήθως χωράει 12-20 αυγά άνετα, για να μη χτυπάνε μεταξύ τους στο βρασμό, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζει καλά τα αυγά (1-2 δάχτυλα πιο πάνω είναι απαραίτητο γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και το νερό που θα εξατμιστεί με το βρασμό). Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ - Ριζότο με πιπεριές


Βάζετε σε κατσαρόλα:
  • 3 κουταλάκια του γλυκού φυτίνη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πιπεριά κίτρινη
  • 1/2 κόκκινη
  • 1/2 πορτοκαλί κομμένες σε μικρούς κύβους.

Τα γυρίζετε για λίγο και προσθέτετε 1,5 φλυτζάνι ρύζι και το γυρίζετε κι αυτό για λίγο.
Προσθέτετε 3,5 φλυτζάνια νερό και λίγο αλάτι.

Η συνταγή είναι για περίπου 4 μερίδες. Τρώγεται είτε μόνο του είτε συνοδευτικό σε κρέας, κοτόπουλο.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΦΡΥΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ



Κακά τα ψέματα, τα όμορφα και περιποιημένα φρύδια μπορούν όχι μόνο να αναδείξουν το μακιγιάζ σου, αλλά να φωτίσουν και το πρόσωπο σου. Μάθε πως θα το καταφέρεις ακολουθώντας 3 απλές κινήσεις.

1)Φτιάξε το τόξο των φρυδιών σου.
Για να φανεί το πρόσωπό σου πιο νέο και πιο αναζωογονημένο, δεν χρειάζεται να τρέξεις στον πλαστικό χειρούργο. Ύψωσε λίγο το τόξο των φρυδιών σου για  να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βρες το κατάλληλο ύψος για να δημιουργήσεις το τόξο ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:
•Τοποθέτησε το δάχτυλό σου πάνω από το μέσον του φρυδιού σου, και ανασήκωσε ελαφρά το δέρμα πάνω από αυτό. Έτσι θα δεις τη φυσική καμπύλη που κάνει το φρύδι σου, ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσεις για να φτιάξεις  το τέλειο τόξο. Σχεδίασε με ένα μολύβι το σχήμα που έχει δημιουργηθεί  .

 
• Έπειτα από το κάτω μέρος του φρυδιού ξεκίνα να βγάζεις με ένα τσιμπιδάκι τις τρίχες που περισσεύουν από το περίγραμμα που έκανες με το μολύβι, χωρίς βέβαια να χαλάσεις το φυσικό σχήμα του φρυδιού σου.  

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ -ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ


Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο γάμος αποτελεί ένα θεσμό με πληθώρα κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών προεκτάσεων. Κατά βάση όμως είναι μία σύμβαση, που διέπεται από συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο τελέσεώς του.Απώτερος σκοπός του γάμου ήταν ανέκαθεν η συνέχιση του «οίκου» και της οικογένειας, διαμέσου της συνέχισης του ονόματος, με την γέννηση τέκνων κατά τεκμήριο γνήσιων. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλιζόταν (τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες) η διαδοχή στα αξιώματα και η περιουσιακή συνέχεια της οικογένειας.
Το οικογενειακό δίκαιο, ως κατεξοχήν δίκαιο των δύο φύλων, επηρεάζεται άμεσα από τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στην κοινωνία. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, το οικογενειακό δίκαιο, και ιδιαίτερα ο θεσμός του γάμου, έχει επηρεαστεί από τα κινήματα ισότητας των γυναικών στις δυτικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου, παρά τις όποιες ατέλειες του εγχώριου νομικού συστήματος, ο νομοθέτης δεν κάνει διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην ουσία, προστατεύει το αδύναμο μέρος, ανεξαρτήτως φύλου.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ... ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΣΑΣ ... ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ

 
Αν δεν σας βρίσκεται και το καλύτερο αντικολληιτικό τηγάνι για να μαγειρέψετε, μπορείτε να βάλετε το τηγάνι, που έχετε, στη φωτιά με μια γερή χούφτα αλάτι, για 4-5 λεπτά.
 
Μετά, αδειάστε το και σκουπίστε το τηγάνι μόνο με χαρτί κουζίνας.

ΜΠΥΡΑ - ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ξανθιά ή σκουρόχρωμη, παγωμένη ή μη, βαρελίσια ή εμφιαλωμένη, η μπύρα είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών. Καταναλώνεται γρήγορα, συνδυάζεται εύκολα και το κόστος της είναι πολύ προσιτό. Επομένως, δικαιωματικά κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις μας…
Μπορεί να την καταναλώνουμε ευχάριστα, σίγουρα όμως, υπάρχουν κι αρκετά πράγματα, που δεν γνωρίζουμε σχετικά με τη μπύρα ή ακόμα χειρότερα, που ακούσαμε κάποια στιγμή αλλά είναι μάλλον, παραπληροφόρηση.
Τελικά παχαίνει η μπύρα; Nα προτιμήσω μια εισαγόμενη ή μια «ντόπια» μπύρα; Αν και εσείς έχετε παρόμοιες απορίες, απλά διαβάστε τους 10 μύθους που καταρρίπτονται…
Η μπύρα… κάνει «κοιλιά»
Είναι σίγουρο, ότι αν αδειάζεστε κιβώτια με μπύρες χωρίς μέτρο, θα παχύνετε και σίγουρα, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το έντερο σας. Η αλήθεια είναι, όπως προκύπτει και από γερμανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 20.000 άτομα που καταναλώνουν μπίρα, ότι η «κοιλίτσα» οφείλεται περισσότερο σε λόγους γενετικής και λιγότερο στην υπερκατανάλωση της μπίρας. Οπότε, αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι κάθε φορά που πίνετε μπίρα, προστίθενται στον οργανισμό σας πολλές θερμίδες, μπορείτε πλέον να αναθεωρήσετε άφοβα…
Η εισαγόμενη μπύρα είναι καλύτερη από την εγχώρια
Μάλλον πρόκειται για ένα τυπικό κλισέ και για έναν ακόμα «αστικό μύθο», που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, τότε που οι εξαγωγές ήταν σχεδόν αναγκαίες σε χώρες όπως η Ινδία, για να βοηθηθούν κυρίως οι ντόπιοι να επιβιώσουν στα μακρινά τους ταξίδια.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ...Γίγαντες με σπανάκι

 
 
Υλικά

500 γραμμ. γίγαντες
750 γραμμ. σπανάκι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
800 γραμμ. (ή 2 συσκευασίες για τα κονκασέ) ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρυγανιά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Από την προηγουμένη μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής.
Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά.
Βράζουμε τους γίγαντες με καθαρό νερό για 30΄.
Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι.
Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε.
Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄
Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, ν’ αποβάλει τα υγρά του.
Το τοποθετούμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή στρογγυλό 32 ή 34 εκ. ταψί στρώνουμε τα μισά χόρτα.
Ενδιάμεσα κάνουμε μία στρώση τους γίγαντες, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα χόρτα.
Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΑ..... ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ....



Τα όνειρα



Από τη στιγμή που ο πρώτος πρωτόγονος συγγενής μας ονειρεύτηκε το κορίτσι των σπηλαίων των ονείρων του, τα όνειρα είναι μια καθημερινή πρακτική. Κι ενώ έχουμε αποκωδικοποιήσει τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς του ονείρου, με τη φυσιολογία και τη νευροψυχολογία να παρέχουν πλέον πειστικές εξηγήσεις για την ονειρική μηχανική, ακόμα δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό! Και δεν μας λείπουν βέβαια οι θεωρίες (αλίμονο!), με μια σειρά επιστημονικών κλάδων να προσπαθούν να ρίξουν φως στο κατά τα άλλα ακατανόητο φαινόμενο. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε φτάσει καν κοντά στο να καταλάβουμε τη βαθύτερη ονειρική φύση, με το πελώριο αυτό «γιατί» να πλανάται σαν φάντασμα πάνω από κάθε προσπάθεια αποκάλυψης..

Τον θάνατο

Ο θάνατος παραμένει ένα από τα τελευταία μεγάλα μυστήρια που ανθίστανται σθεναρά στην όποια προσπάθεια αποκωδικοποίησής τους, με τις ερευνητικές υποθέσεις να γεννούν τελικά περισσότερα ερωτήματα από αυτά που καλούνται να απαντήσουν. Μια σειρά από μεταφυσικά και φιλοσοφικά θέματα εμπλέκονται στην επιστημική πραγμάτευση του θέματος (όπως τι γίνεται με τη συνείδηση π.χ.), με τη θρησκεία και τη ζωή μετά θάνατον να συσκοτίζει ακόμα περισσότερο το τοπίο. Δεν είναι τόσο το «γιατί πεθαίνουμε;» όσο το «τι γίνεται τελικά»; Κι αν πρόκειται για εμπειρία που πρέπει μάλλον να τη ζήσεις για να την καταλάβεις, η περιχαράκωση του θέματος στο προσωπικό επίπεδο κάνει την εξήγηση του θανάτου θέμα γούστου και ερμηνείας..

Τη ζωή


Ένα από τα διαπρεπέστερα μυστήρια της ανθρωπότητας παραμένει στο σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι όλοι... ζούμε! Την ώρα που η ανθρωπότητα παράγει πλέον τεχνητή ζωή, δεν μπορεί να κατανοήσει το φυσικό αντίστοιχό της. Τι ξέρουμε για τη ζωή; Ιστορικού τύπου γνώσεις: κάποια στιγμή στην ιστορία της Γης, κάπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, τα μόρια άρχισαν να εμπλέκονται σε ολοένα και περισσότερο περίπλοκες χημικές ενώσεις, γεγονός που κατέληξε προοδευτικά στο RNA και, τελικά, στη ζωή, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Υπάρχει βέβαια και ο ευφυής σχεδιασμός, με τη ζωή να αποτελεί τερτίπι της θεϊκής βούλησης, η απόδειξη ωστόσο εδώ αναμένεται ακόμη. Και δεν είναι ότι δεν προσπαθούμε: επιστήμονες στα πέρατα του κόσμου προσπαθούν να αναδημιουργήσουν στο εργαστήριο τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Γη και οδήγησαν στην εμφάνιση της ζωής, χωρίς καρπούς ακόμα...

Το Σύμπαν