Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕ - ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΚΑΦΕ ΘΕΛΕΤΕ


Η ιεροτελεστία του μερακλή: Μπρίκια κολλάμε; Η τέχνη παρασκευής του ελληνικού καφέ, όπως και κάθε συνταγή άλλωστε, έχει τα μυστικά της. Και αν ο παραδοσιακός τρόπος έχει παραμεριστεί από πολλούς χάριν ευκολίας και χρόνου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν… μερακλίδικα. Ο «σωστός» ελληνικός καφές, σιγοψήνεται στη χόβολη με χάλκινο μπρίκι, έτσι ώστε να βράσει καλά και να κάνει το βελούδινο καϊμάκι που τον χαρακτηρίζει. 
Συγκεκριμένα: 1. Πάρτε το κατάλληλο μπρίκι. Υπάρχουν μπρίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα μπρίκια γιατί δεν θα κάνουν καλό καϊμάκι. 2. Βάλτε νερό στο μπρίκι με το φλιτζάνι ανάλογα με το πόσους καφέδες θα φτιάξετε. Προσέξτε να μην είναι ούτε ζεστό, ούτε παγωμένο. 3. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 4. Ανακατέψτε καλά και βράστε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει. 5. Αν έχετε φτιάξει παραπάνω από ένα καφέ, θα σερβίρετε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλοι καϊμάκι. Στη συνέχεια συμπληρώστε τα φλιτζανάκια. 6. Οι βασικές παραλλαγές του καφέ ανάλογα με το πόση ζάχαρη/καφέ προσθέτετε είναι οι εξής: 

Βαρύς - 2-3 κουταλιές καφέ 
Ελαφρύς - ½ - 1 κουταλιά καφέ 
Γλυκός - 2-4 κουταλιές ζάχαρη 
Μέτριος - 1 κουταλιά ζάχαρη 
Ναι και Όχι - ½ κουταλιά ζάχαρη 
Σκέτος - Καθόλου ζάχαρη 
Βαρύγλυκος - 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
 Γλυκηβραστός - 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι. 
Με ολίγη: 1 κουταλιά καφέ, λιγότερο από 1/2 ζάχαρη
Η ιεροτελεστία του μερακλή: Μπρίκια κολλάμε; Η τέχνη παρασκευής του ελληνικού καφέ, όπως και κάθε συνταγή άλλωστε, έχει τα μυστικά της. Και αν ο παραδοσιακός τρόπος έχει παραμεριστεί από πολλούς χάριν ευκολίας και χρόνου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν… μερακλίδικα. Ο «σωστός» ελληνικός καφές, σιγοψήνεται στη χόβολη με χάλκινο μπρίκι, έτσι ώστε να βράσει καλά και να κάνει το βελούδινο καϊμάκι που τον χαρακτηρίζει. Συγκεκριμένα: 1. Πάρτε το κατάλληλο μπρίκι. Υπάρχουν μπρίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα μπρίκια γιατί δεν θα κάνουν καλό καϊμάκι. 2. Βάλτε νερό στο μπρίκι με το φλιτζάνι ανάλογα με το πόσους καφέδες θα φτιάξετε. Προσέξτε να μην είναι ούτε ζεστό, ούτε παγωμένο. 3. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. 4. Ανακατέψτε καλά και βράστε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει. 5. Αν έχετε φτιάξει παραπάνω από ένα καφέ, θα σερβίρετε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλοι καϊμάκι. Στη συνέχεια συμπληρώστε τα φλιτζανάκια. 6. Οι βασικές παραλλαγές του καφέ ανάλογα με το πόση ζάχαρη/καφέ προσθέτετε είναι οι εξής: Βαρύς - 2-3 κουταλιές καφέ Ελαφρύς - ½ - 1 κουταλιά καφέ Γλυκός - 2-4 κουταλιές ζάχαρη Μέτριος - 1 κουταλιά ζάχαρη Ναι και Όχι - ½ κουταλιά ζάχαρη Σκέτος - Καθόλου ζάχαρη Βαρύγλυκος - 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη Γλυκηβραστός - 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι. Με ολίγη: 1 κουταλιά καφέ, λιγότερο από 1/2 ζάχαρη

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/articles/230680/article.aspx?singlepage=1
Πηγή: www.in2life.gr

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΕΡΟ-ΞΕΔΙΨΑΣΤΕ /ΔΡΟΣΙΣΤΕΙΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΩΣΤΙΚΑ& ΣΥΝΤΗΤΗΡΙΚΑ



ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

  • ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Η ΧΡΩΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  • ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ 
  • ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣΚΑΙ ΜΕΤΑΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ  ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΥΕΞΙΑ 
  • ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΣ " ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ " ... ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟΣ !!!

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ KAI THN ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥΣ

http://thumbs.gograph.com/gg59697497.jpg
Προσθήκη λεζάντας


Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό. Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι από σαπούνια και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

■ Στην βροχή
■ Όταν φυσάει
■ Σε έντονη ηλιοφάνεια
■ Στην μέση ζέστων, ξηρών ημερών
■ Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά
■ Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
■ Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία (υπερβολική ή πολύ λίγη)
■ Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά

Βασικό σπρέι σαπουνιού
1 κουταλάκι γλυκού βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων ή 4 κουταλάκια γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 κιλό ζεστό νερό.
2 κουταλάκια γλυκού οινόπνευμα.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ... ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ 


Τοποθετήστε ναφθαλίνη μέσα σε ένα δοχείο με νερό και ανακατέψτε. Σκεπάστε το με ένα κάλυμμα π.χ. τελάρο για να μην μπορούν να πλησιάσουν άλλα ζώα και συμπληρώνετε με νερό πριν εξατμιστεί. Η μυρωδιά της ναφθαλίνης ενοχλεί και απωθεί τα ποντίκια.


 Σύγχρονη οικολογική λύση για τα μυρμήγκια

Ο βόρακας (βορικό οξύ) είναι 100% φυσικό υλικό και δουλεύει πολύ καλά στην εξολόθρευση μυρμηγκιών και κατσαρίδων.Τον βρίσκετε στα φαρμακεία. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό με 1 / 2 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές βόρακα. Διαποτίζετε μπάλες από βαμβάκι στο μείγμα του βόρακα και τοποθετήστε τα κοντά σε ίχνη μυρμηγκιών στο σπίτι σας. Εάν χρησιμοποιείται εκτός σπιτιού για τα μυρμήγκια των λόφων, αναμείξτε 1 / 2 φλιτζάνι ζάχαρη σε

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ

Προσθήκη λεζάντας
  • Αποθήκευση.

  Επειδή το φως αλλοιώνει τη γεύση της, όταν η μπύρα βρίσκεται εκτός ψυγείου, πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  • Ψύξη.  

πριν τη σερβίρετε καλό είναι να αφήσετε την μπύρα για κάποιες ώρες στο ψυγείο, στους 7°-9°C. Οι επαΐοντες της γεύσης τη βγάζουν και μισή ώρα πριν την κατανάλωση της από το ψυγείο για να ανακτήσει τις γευστικές και αρωματικές της ισορροπίες.
  • Ποτήρι.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΛΕΜΟΝΙ -ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Προσθήκη λεζάντας


Η λεμονιά είναι μικρό αειθαλές δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και το ύψος του φτάνει τα 5-6 μέτρα. Η λεμονιά προέρχεται από την περιοχή της Κίνας ή των Ινδιών. Τα φύλλα της είναι ωοειδή. Τα λουλούδια της είναι άσπρα και μυρίζουν αρκετά έντονα. Οι καρποί, τα λεμόνια (που είναι ρόγα), όταν ωριμάζουν έχουν χρώμα κίτρινο, ενώ το σχήμα τους είναι ωοειδές ή μακρουλό και το μέγεθός τους εξαρτάται από την ποικιλία. Όλα όμως καταλήγουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη θηλή.
Ο καρπός αποτελείται από το περικάρπιο, που είναι κίτρινο και περιέχει αρωματικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Αιθέριο έλαιο περιέχουν και τα φύλλα. Η σάρκα του καρπού είναι ξινή κι αρωματική.
Πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά
Ο χυμός του λεμονιού περιέχει μεγάλη ποσότητα από Βιταμίνες και κυρίως βιταμίνη C. Παλιότερα τον χυμό του λεμονιού τον χρησιμοποιούσαν σαν αντισκορβουτικό.
Πέρα από την βιταμίνη C περιέχει σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να αναφέρουμε, πως κάθε λεμόνι πέρα από τις σημαντικές βιταμίνες, που περιέχει, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, και ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο , φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, ασβέστιο καθώς και σε μεταλλικά άλατα.
Ο χυμός του, αποτελεί μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον οργανισμό, καθώς πέρα από την απαραίτητη νοστιμιά, που χαρίζει σε ορισμένα «αδιάφορα» φαγητά, κυρίως θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά ασθενειών και λοιμώξεων.

Η ευεργετική δράση της λεμονάδας.

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Την απόφαση με τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται κατά περίπτωση απ' όσους απαλλάσσονται από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Στην απόφαση, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Η αίτηση απαλλαγής συνοδεύεται υποχρεωτικά από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2013 για τα νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου και των αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, ή εκκαθαριστικό σημείωμα - δήλωση ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακινήτου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή, για τα φυσικά πρόσωπα, και επιπλέον, κατά περίπτωση, από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, το συμβόλαιο για την απόκτηση του ακινήτου ή πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
β) Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις, το συστατικό τους έγγραφο ή το Φ.Ε.Κ.
γ) Για την απαλλαγή των θρησκευτικών νομικών προσώπων, το συστατικό τους έγγραφο ή το Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.
δ) Για την απαλλαγή των ημεδαπών νομικών προσώπων που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους, το συστατικό τους έγγραφο νομίμως δημοσιευμένο ή το Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.
ε) Για την απαλλαγή των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών, βεβαίωση της πράξης αναγνώρισής τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Φ.Ε.Κ. καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ /ΛΕΥΚΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ






ΠΩΣ ΝΑ  ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ  ΚΑΙ ΝΑ « ΛΕΥΚΑΝΕΤΕ  ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΣΑΣ 
ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ  ΝΑ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ « ΑΣΠΡΑΔΑ « ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ . ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ  ΜΕ    ΤΟ ΕΞΗΣ   ΤΟ ΜΙΓΜΑ
ΣΕ ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΝΕΡΟ ΒΑΖΕΤΕ

  •  3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ  ΟΞΥΖΕΝΕ 40ΟΓΚΩΝ
  • – 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΣΟΥΠΑΣ ΣΟΔΑ  ΚΑΙ 
  • ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΙ  ΥΓΡΟ ΠΙΑΤΩΝ . 

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΖΕΣΤΗ ...ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ...ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΑ ΠΑΓΙΔΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΘΗΝΗ


Υλικά:


2000ml (2 λίτρα) μπουκάλι

50 γραμμάρια καφέ Ζάχαρη

1 γραμμάριο μαγιά





Μαύρο χαρτί/ταινία.


ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Κόψτε το πλαστικό μπουκάλι στο μισό.
2. Αναμίξτε την καφέ ζάχαρη με το ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, το ρίχνουμε στο κάτω μισό της φιάλης.
3. Προσθέστε τη μαγιά. Μην το αναμιξτε απλά τοποθετήστε τη μέσα στο υγρό.. Δημιουργεί το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προσελκύει τα κουνούπια.
4. Τοποθετήστε το τμήμα χοάνης, ανάποδα, μέσα στο άλλο μισό της φιάλης(δες φώτο), δένοντάς τα μαζί
5. Τυλίξτε το μπουκάλι με κάτι μαύρο(χαρτι, ταινία), αφήνοντας την κορυφή ακάλυπτη, και τοποθετήστε το εξωτερικά, κοντά σε σημεία που συγκεντρώνεστε.

Κάθε δύο εβδομάδες, αντικαταστήστε την παγίδα, με νέα!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ -ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ

http://www.fiaschetteriatoscana.it/img/bicchiere.jpg
Ο οίνος, ειδικά για την Ελλάδα, δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν, αλλά συνδέεται με τον τρόπο και την ποιότητα ζωής, τις παραδόσεις και την κουλτούρα του Έλληνα.

Γι΄αυτό το "πολιτισμικό προϊόν με ιστορία και ρίζες που απλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια" και τις προσπάθειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για έμμετρη κατανάλωση, μίλησε ο δρ. Παναγιώτης Ταταρίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινολόγων (ΠΑΝΕΠΟ), μέλος του Wine Information Council (WIC) και καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας.

Όπως σημειώνει, "η γνώση των καταναλωτών για τον οίνο, τα χαρακτηριστικά του και την επίδραση του στην υγεία δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη ώστε να συμβαδίζει με την υπάρχουσα σύγχρονη πρακτική και επιστημονική γνώση. Σήμερα, όλο και μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών γίνονται φίλοι του κρασιού ζητώντας να μάθουν περισσότερα γι΄ αυτό. Για την ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών απαιτείται τα στελέχη του αμπελοοινικού κλάδου, καθώς και της αλυσίδας πωλήσεων και εστίασης να μπορούν να ενημερώσουν τους καταναλωτές, να απαντήσουν στις απορίες τους και να καλλιεργήσουν ένα πλαίσιο έμμετρης και υπεύθυνης κατανάλωσης".