Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΠΟΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ

Νίκος Κατσαρός
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές :
30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε απο το περιβάλλον , είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:
Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος: τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια .Στην διάρκεια της θητείας μου στον ΕΦΕΤ τέσσερις φορές αποσύραμε απο την αγορά ψάρια της κατηγορίας αυτής λόγω αυξημένης ποσότητας υδραργύρου .Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ...ΚΙΜΑ !!!

 Πρόκειται για ένα είδος πίτσας, ιταλικής σαφώς καταγωγής, που γίνεται με κιμά, αυγά, μυρωδικά, ντομάτα και τυρί, όπου ο κιμάς παίρνει τη θέση της βάσης - ζύμης. Θυμίζει αρκετά το, γνωστότερο σε μας, συμπαγές ρολό κιμά, όμως τα μυριστικά, η σάλτσα και το τυρί κάνουν το φαγητό αυτό μια πανδαισία μεσογειακών γεύσεων και αρωμάτων.

Photo: kitchenfrau.com 
Για την πίτσα - θα χρειαστούμε:
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 500 γραμμ. κιμά από κρέας της προτίμησής μας

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μακαρονάδα με βούτυρο, παρμεζάνα, πιπέρι



(για 4 )

  • 1 πακέτο σπαγγέτι νο 5
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ, παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • πιπέρι (μαύρο, γκρίζο, άσπρο – κατά προτίμηση και τα τρία)
Τα μακαρόνια να βουτήξουν μέσα στο κοχλαστό, αλατισμένο νερό τους, στη μεγάλη κατσαρόλα τους. Και παράλληλα εμείς προετοιμάζουμε το έδαφος: όλα γίνονται μέσα στη βαθιά γαβάθα της μακαρονάδας.
Αναμειγνύουμε τα τρία πιπέρια στον μύλο του πιπεριού και στροφάρουμε 2-3 φορές στον πάτο του σκεύους. (Προφανώς τα 3 πιπέρια, με τα διαφορετικά τους αρώματα κι εντάσεις, είναι το ιδεώδες, αρκεί και ένα μαύρο, φτάνει να 'ναι φρεσκοτριμμένο),
Πρώτο κρίσιμο σημείο: Μέσα στο σκεύος βάζουμε το βούτυρο μαζί με την παρμεζάνα και λιώνουμε πάνω από μια ελάχιστη φωτιά (π.χ. τα ρεσώ που έχουμε για να διατηρούν στο τραπέζι το φαγητό ζεστό).

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Νύχια: 12 άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες


Μερικοί τα περιποιούνται (μανικιούρ) άλλοι πάλι τα «τρώνε» (ονυχοφαγία), όλοι όμως τα θεωρούμε δεδομένα. Ωστόσο, τα νύχια είναι πολύ πιο σημαντικά από όσο νομίζουμε.

Η επιφάνεια του νυχιού (το σκληρό μέρος του νυχιού) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (τη ρίζα), σε ένα σχήμα σχεδόν καμπυλωτό. Το λευκό μέρος του νυχιού στη βάση (πιο εύκολα ορατό στους αντίχειρες) ονομάζεται «φεγγαράκι» και υποδεικνύει το τέλος της μήτρας. Τι άλλο δε γνωρίζετε, σύμφωνα με τη huffington post, για τα νύχια;
1. Τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 3,5 χιλιοστά ανά μήνα
Μάλιστα τα νύχια που βρίσκονται στο «καλό» σας χέρι (το δεξί για τους δεξιόχειρες και το αριστερό για τους αριστερόχειρες, αντίστοιχα) μεγαλώνουν γρηγορότερα. Τα νύχια των ποδιών, από την άλλη, μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1,6 χιλιοστά το μήνα.
2. Οι λευκές κηλίδες δεν υποδεικνύουν ανεπάρκεια ασβεστίου
«Η ανεπάρκεια του ασβεστίου προκαλεί λευκές κηλίδες στα νύχια, μία κατάσταση που ακολουθείται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου». Αυτός είναι ένας από τους πιο κοινούς μύθους.
Η αλήθεια είναι ότι τα λευκά σημεία είναι συνηθισμένα, αβλαβή και δεν δείχνουν καμία

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΥΡΑ ΠΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ - ΔΕΝ ΗΠΙΑΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΓΑΛΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕΤΕ

Η Κλεοπάτρα λέγεται πως είχε βρει έναν ευφάνταστο τρόπο για να ενυδατώνει το δέρμα της κατά τη διάρκεια του μπάνιου -αντί για νερό, χρησιμοποιούσε γάλα. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να την αμφισβητήσουμε, γι’ αυτό και ανακαλύψαμε και άλλους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γάλα εκτός από τους… γνωστούς.              

1. Καθαρίστε τα χέρια σας

Εάν τα χέρια σας έχουν λερωθεί από διάφορες εργασίες στο σπίτι, στον κήπο ή το αυτοκίνητο, ανακατέψτε αλεύρι βρώμης και γάλα για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα και στη συνέχεια τρίψτε τη στα χέρια σας. Η πάστα θα απομακρύνει τη βρωμιά ενώ το γάλα θα ενυδατώσει τα χέρια σας, αφήνοντάς τα απαλά, φρέσκα και καθαρά.

2. Απομακρύνετε τους λεκέδες

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Κρίση πανικού: συμπτώματα, αιτίες, επιπλοκές και θεραπείες

Μια κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, όταν μάλιστα δεν υφίσταται πραγματικός κίνδυνος ή προφανής αιτία. Ωστόσο οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι μία πολύ τρομακτική εμπειρία Όταν συμβαίνουν κρίσεις πανικού, ίσως νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο, ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή ακόμα και ότι βρίσκεστε λίγο πριν από το θάνατο.
Πολλοί άνθρωποι, σύμφωνα με τη mayo clinic, έχουν μόνο μία ή δύο κρίσεις πανικού στη διάρκεια της ζωής τους αλλά στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων και απροσδόκητων κρίσεων πανικού, τότε πρόκειται για μία κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή πανικού.
Στο παρελθόν οι κρίσεις πανικού θεωρούνταν ως νεύρα ή άγχος, αλλά πλέον σήμερα αναγνωρίζεται ως πραγματική ιατρική κατάσταση. Αν και οι επιθέσεις πανικού μπορεί επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας, η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Συμπτώματα
Οι κρίσεις πανικού συνήθως αρχίζουν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορούν να προκύψουν σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή, όταν οδηγείτε το αυτοκίνητο, στα ψώνια, ακόμα και όταν κοιμάστε. Έχουν πολλές παραλλαγές, αλλά τα συμπτώματα συνήθως κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά.
Οι κρίσεις πανικού περιλαμβάνουν κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:


• Αίσθηση κινδύνου
• Φόβο θανάτου ή απώλειας ελέγχου
• Ταχυκαρδία
• Εφίδρωση
• Τρόμο
• Δύσπνοια
• Υπεραερισμό
• Ρίγος
• Εξάψεις
• Ναυτία
• Κοιλιακές κράμπες
• Πόνο στο στήθος
• Πονοκέφαλο
• Ζάλη
• Λιποθυμία
• Σφίξιμο στο λαιμό
• Προβλήματα στην κατάποση
Ένα από τα χειρότερα πράγματα στις κρίσεις πανικού είναι ο έντονος φόβος, ότι θα ακολουθήσει μία επόμενη παρόμοια ή χειρότερη εμπειρία. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο φόβος μπορεί να είναι τόσο έντονος, που ενδεχομένως να παρουσιάσετε άλλες φοβίες, όπως για παράδειγμα αγοραφοβία.


Αιτίες

Γιατί όμως συμβαίνουν οι κρίσεις πανικού; Οι ειδικοί ακόμη δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν τι τις προκαλεί, αλλά μπορούν να πουν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο. Μεταξύ αυτών:
• Η γενετική
• Το υπερβολικό στρες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η ΚΥΡΑ ΠΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ - ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΞΥΔΙ !!!!


 ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ " ΠΡΑΣΙΝΑ " ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ !!!

Ξεβούλωμα στα λούκια

Εάν έχει βουλώσει ο νεροχύτης ή κάποιο άλλο σιφόνι αναμείξτε μαγειρική σόδα με λευκό ξύδι. Το μείγμα θα αφρίσει. Ρίξτε το στο σιφόνι που έχει βουλώσει, αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με βραστό νερό. Με τον τρόπο αυτό διαλύονται και τα λίπη που συσσωρεύονται στις σωληνώσεις, τα οποία είναι και τα αιτία που βουλώνουν και μυρίζουν άσχημα.

Κακοσμία

Το άσπρο ξύδι καταπολεμά την κακοσμία που αναδύεται από τα σιφόνια.
Ρίξτε ένα ποτήρι άσπρο ξύδι και μετά αφήστε να τρέξει άφθονο νερό. Αν η κακοσμία προέρχεται από την μικρή σχάρα στο μπάνιο, ρίξτε το ξύδι και στη συνέχεια νερό. Πέραν της κακοσμίας εξαφανίζει τα οικιακά μυρμήγκια αλλά και τα διάφορα μικρόβια και βακτηρίδια.

Διαλύει τη σκουριά

Το οξικό οξύ στο ξύδι αντιδρά με το οξείδιο του σιδήρου και απομακρύνει τη σκουριά από μικρά μεταλλικά υλικά: βίδες, παξιμάδια κλπ. Βάλτε τα σε ένα σκεύος γεμάτο με ξύδι και ξεπλύνετε καλά.