Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ... ΞΕΡΕΤΕ

Το χειμωνιάτικο κρύο έχει ήδη γίνει αισθητό σε πολλές περιοχές της χώρας και οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε φθηνές, εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού. Μία από τις πιο οικονομικές πρακτικές είναι βεβαίως το τζάκι, αλλά… πόσο καλά ενημερωμένοι είμαστε σε σχέση με την αγορά των καυσόξυλων;
 Τι ισχύει για τα καυσόξυλα
- Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται σε όγκο και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).
«Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Μπριζόλες μαριναρισμένες σε πορτοκάλι και δεντρολίβανο



Η αναμονή αξίζει τον κόπο


Τις σερβίρουμε ζεστές με πουρέ πατάτας και λαχανικά στον ατμό. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.

Φωτογραφίες: STOCKFOOD/VISUALHELLAS.GR

Υλικά4 μπριζόλες χοιρινές, από σπάλα, με το κόκαλο (πάχους περίπου 2 εκ.)
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Μερίδες:
Προετοιμασία: 10΄

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ... ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ



  • 1 κιλό φασόλια
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • λίγο μπούκοβο
  • 200 γρ. λουκάνικο καφτερό
  • 200 γρ. καρότο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • μια χούφτα σέλινο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια μπούκοβο
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
  • αλάτι και πιπέρι
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το βράδυ. 
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια για μια ώρα. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το λουκάνικο, το καρότο και το κρεμμύδι με τις πιπεριές φλωρίνης και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το θυμάρι, το σέλινο, το μπούκοβο, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για άλλη μια ώρα.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πως δοκιμάζουμε τα τυριά - Οργανοληπτική Αξιολόγηση

Μέθοδοι για την οργανοληπτική εξέταση

 Παπαδήμας Φώτης , Λέκτορας - Επιστήμη και Τεχνολογία Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης (Γαλακτοκομία),  Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η οργανοληπτική εξέταση των τυριών είναι πολύ μια σημαντική διαδικασία, η οποία περιγράφει, χαρακτηρίζει, υπολογίζει και αναλύει τα αποτελέσματα της μέτρησης των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του προϊόντος. Εφαρμόζει αρχές της χημείας, της φυσικοχημείας, της φυσιολογίας και της στατιστικής και χρησιμοποιείται ευρύτατα τόσο για τον έλεγχο της ποιότητας, όσο και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την προώθηση των τυριών.
Υπάρχουν 2 μέθοδοι οργανοληπτικής εξέτασης και η καθεμία εξυπηρετεί τον σκοπό της.  Η πρώτη μέθοδος αφορά στην εξέταση που γίνεται σε επαγγελματική βάση, όπου λαμβάνει μέρος μια ομάδα από 6-10 εκπαιδευμένους γευσιγνώστες. Οι γευσιγνώστες έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση (με συγκεκριμένα πρότυπα ISO), ώστε να μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα σε βασικές γεύσεις και αρώματα και να περιγράφουν αυτό που αισθάνονται κατά την εξέταση. Οι γευσιγνώστες, οι οποίοι λειτουργούν σαν «μηχανές ανάλυσης» της υφής, της γεύσης και του αρώματος του τυριού, πρέπει να καταγράψουν με λεπτομέρεια τις παρατηρήσεις τους σε ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που αναφέρεται στις οργανοληπτικές ιδιότητες του τυριού. 

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ Ε ΜΕ ΤΟΝΟ- ( ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗ )



ΥΛΙΚΑ: (για 4 άτομα)
1 πακέτο spaghetti
2 κονσέρβες τόνου σε νερό( ιδανικοτερο να ειναι φιλετο τονου και οχι κομματια)

 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5 μεγάλες ώριμες φρέσκες ντομάτες
1 κορσερβάκι πελτέ (ΚΥΚΝΟΣ)
λάδι
αλάτι/πιπέρι
ζάχαρη
(προαιρετικά λίγο πεπεροντσίνο)

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΕ ΚΕΜΠΑΠ ΣΤΟ ... ΤΗΓΑΝΙ


Ένας έξυπνος τρόπος να φτιάξουμε κεμπάπ χωρίς πλάσιμο και χωρίς να χρειαστεί να ανάψουμε κάρβουνα!
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τον κιμά
• 1 κρεμμύδι
• 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, άπαχος, περασμένος 2 φορές από τη μηχανή
• ½ κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
• 1 κ.σ. πετιμέζι ροδιού (σε ντελικατέσεν ή επιλεγμένα παντοπωλεία µε τοπικά προϊόντα)
• 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Για τη σάλτσα
• 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 400 γρ. ντομάτα, κομμένη σε κύβους
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. αλάτι
• 2 κόκκοι μπαχαριού, κοπανισμένοι

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Η ΚΥΡΑ ΠΑΓΩΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ... ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

 

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΓΙΑ - Το  ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που  περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία  αθέατη γωνίτσα του υφάσματος για να δείτε αν αντέχει ). Αν ο λεκές  έγινε από ακρυλική μπογιά, σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο, το οποίο  θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων. Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε  κανονικά. Αν μιλάμε για λαδομπογιά, τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι,  μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετέ το  κανονικά.

ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΟ - Καλύψτε το λεκέ με ταλκ, αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά. Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία. Αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό, τρίψτε το λεκέ με βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Για τα μάλλινα, τρίψτε το λεκέ με ύφασμα ποτισμένο σε νέφτι και πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό.
ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ - Αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, που θα τον κάνει ανεξίτηλο!! Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον σκεπάσετε με αλάτι (που θα ρουφήξει το υγρό) και μετά, αφού το αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί, να αφήσετε το ύφασμα να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό. Μετά, πλύνετέ το με τον κλασικό τρόπο.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ( ΞΕΡΑ) ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ (Χωρίς καθόλου λιπαρά, αλλά με πολλά θρεπτικά συστατικά και άφθονο σίδηρο )

Prunes on a white background - stock photo



ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ

  • Σίδηρο : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 30% της συνολικής ποσότητας σιδήρου που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα. Προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και θεωρούνται ως η τρίτη καλύτερη πηγή του μετά τα σύκα και τα σταφύλια.
  • Μαγνήσιο : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 80% της συνολικής ποσότητας μαγνησίου που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα.
  • Υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα εκ των οποίων 30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη (ζάχαρη). Παρέχουν έτσι αρκετή ενέργεια στον οργανισμό.
  • Κάλιο : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 80% της συνολικής ποσότητας καλίου που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα. Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτόν το λόγο η κατανάλωση δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Βιταμίνη Α : 100γρ ξερά δαμάσκηνα παρέχουν το 4% της συνολικής ποσότητας της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε σε μια ημέρα.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

 Τι πιο λαχταριστό από μία νόστιμη και εύκολη τηγανιά.


 
Μοναδικά αναγκαία υλικά, το κρέας και το κρασί - όλα τα υπόλοιπα προαιρετικά και ασφαλώς όχι αναντικατάστατα. 
Για μία τηγανιά αρκετή για δύο άτομα, ή έναν πολύ πεινασμένο, θα χρειαστούμε

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Κοτόπουλο Milanese με παρμεζάνα



Υλικά:
  • 3 φιλέτα στήθη κοτόπουλου
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • γαλέτα για πανάρισμα
  • 2 κ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ο κιμάς της Κατερίνας

του Αύγουστου Κορτώ
Η μάνα μου είχε ένα αξίωμα σχετικά με τον κιμά: θεωρούσε πως αν δεν μπορεί να φαγωθεί σκέτος με την κουτάλα ή αλειμμένος πάνω σε ψωμί, δεν αξίζει να λέγεται κιμάς.

Κι έτσι, συνδυάζοντας στοιχεία της μικρασιατικής μαγειρικής παράδοσης που πήρε απ’ τη δική της μάνα με τα τεχνάσματα και τις νοστιμιές της Χρύσας Παραδείση (την οποία λάτρευε και συμβουλευόταν καθημερινά), είχε καταλήξει σ’ έναν κιμά αντίστοιχα πληθωρικό με τον χαρακτήρα της, γεμάτο μπαχάρια και μυρωδικά και τόσο απολαυστικό, που η παρασκευή του οδηγούσε αναπόδραστα στην άμεση καταβρόχθισή του.
Κι όπως όλα τα παιδιά έχουμε το ένα φαΐ που δεν τρώμε παρά μόνο φτιαγμένο απ’ τα χεράκια της μαμάς μας, έτσι κι εγώ, από παιδάκι μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει περίπτωση να φάω μακαρονάδα με κιμά, παστίτσιο, κανελόνια, ή ό,τι άλλο περιέχει κιμά (σπανίως θα κάνω μια εξαίρεση για τον μουσακά, επειδή είναι ολίγον μπελαλίδικος κι επειδή το Κουτάβι δεν είναι φαν της μελιτζάνας), αν ο κιμάς δεν έχει φτιαχτεί στη χαοτικά ακατάστατη κουζίνα μας, σύμφωνα με τη συνταγή που μου άφησε η Κατερίνα - γραμμένη σε κιτρινισμένο φύλλο τετραδίου γεμάτο λαδιές και παραχωμένο στον μπορντό δερματόδετο τόμο της Παραδείση.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΛΗΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ

Κάποια ίσως να τα ξέρετε ήδη, κάποια ίσως να τα δείτε για πρώτη φορά, έιναι όμως όλα πέρα για πέρα χρήσιμα! Alt+Tab: Πηγαίνει από το ένα ανοικτό πρόγραμμα στο άλλο Ctrl+T: Ανοίγετε μια νέα καρτέλα Ctr+S: Αποθήκευση Ctr+W: Κλείνει το ενεργό παράθυρο ή την ενεργή καρτέλα του browser που χρησιμοποιείτε. Το ίδιο κάνει και το Alt+F4 Ctr+C και Ctr+V: Copy/Paste Ctr+Z: Αναίρεση της ενέργειας που κάνατε, στο Word π.χ. Ctrl+:

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΙΔΗΡΟ


 

Ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα, ο σίδηρος, είναι εξαιρετικά ουσιώδης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος. Μια μικρή έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει αναιμία (και κατά συνέπεια κούραση και αδυναμία), ενώ η χρόνια έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια κάποιου οργάνου.
Από την άλλη και η υπερβολή δεν κάνει καλό, αφού η υπερβάλλουσα λήψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή βλαβερών ελεύθερων ριζών και να επηρεάσει το μεταβολισμό, προκαλώντας ζημιά σε βασικά ζωτικά όργανα, όπως την καρδιά και το συκώτι.
Πρέπει ακόμη να θυμάστε πως αν και ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από ζωικές πηγές, όπως το κρέας, όταν προέρχεται από φυτικές ρυθμίζεται καλύτερα από τον οργανισμό, προκαλώντας λιγότερη ζημιά στο σώμα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα είναι 18 mg και μπορείτε να τη φτάσετε, καταναλώνοντας συστηματικά τροφές από την παρακάτω λίστα, που υπόσχονται να τροφοδοτήσουν με αρκετό σίδηρο τον οργανισμό σας.

Αποξηραμένα βερίκοκα: 

Μπορούν να αποτελέσουν σνακ είτε μόνα τους, είτε να δώσουν γεύση και χρώμα μέσα στη σαλάτα, παρέχοντας στον οργανισμό μας βιταμίνη Α, κάλιο, αλλά και 7,5 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι, καλύπτοντας το 42% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Αποξηραμένα βότανα: