Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Καρυδόπιτα χωρίς αλεύρι και με κακάο

 

Για 10-12 μερίδες

ΥΛΙΚΑ :

ΜΕΙΓΜΑ Α’
 
5 αυγά
150 γρ. καρύδια, μόνο την ψίχα, προσεκτικά καθαρισμένα
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
50 γρ. φρυγανιά
20 γρ. κακάο
4 γρ. κανέλλα σκόνη
2 γρ. γαρύφαλλο σκόνη
25 ml κονιάκ
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού, αφού το πλύνουμε καλά

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ... ΕΣΠΕΙΡΔΟΕΙΔΗ


 ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ !!

Μαρινάρουμε από βραδύς σε μια λεκάνη 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές μέσα σε 2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού, ½ ποτήρι λευκό κρασί, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένο, ξύσμα 2 πορτοκαλιών, 1 λεμονιού και 1 μικρού μανταρινιού, αλάτι, πιπέρι και μια κουταλιά άκοπο σπόρο κόλιαντρου.
Την άλλη μέρα βάζουμε ½ ποτήρι λάδι σε μια φαρδιά με βαρύ πάτο κατσαρόλα, και μόλις αρχίζει να καίει παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας και τα κρεμμύδια της μαρινάδας και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Απ" τους χυμούς της μαρινάδας κρατούμε ½ ποτήρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο στο σοταρισμένο κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΚΙ ΕΛΙΕΣ



ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό σουπιές
1 ½ κιλό άγρια χόρτα (αγριοσέσκουλα, λάπατα, τσουκνίδες, αγριοσέλινα, παπαρούνες, καυκαλήθρες)
1 ποτήρι λάδι
2 μικρά ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο ή άγριο μάραθο

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ - ΠΩΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ



Η ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Δοκιμάζω ένα κρασί σημαίνει ότι το συγκρίνω ποιοτικά με τα άλλα κρασιά. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίζω την τεχνική της γευσιγνωσίας, να αντιλαμβάνομαι τα στοιχεία που συνθέτουν το ποιοτικό δυναμικό ενός κρασιού και, τέλος, να έχω στη γευστική μου μνήμη τα χαρακτηριστικά όσο το δυνατόν περισσότερων κρασιών και ιδιαίτερα αυτών που θεωρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ως υψηλής ποιότητας.
Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει την περιγραφή του χρώματος, του αρώματος από τη μύτη και στη συνέχεια από το στόμα, της γεύσης και, τέλος, της αρωματικής αίσθησης που αφήνει όταν πια δεν υπάρχει στο στόμα. Η έννοια της ποιότητας είναι θέμα αισθητικής και γι' αυτό είναι κάτι το οποίο μεταβάλλεται με το πέρασμα των αιώνων και είναι δύσκολο να περιγραφεί. Πολύ σύντομα μπορούμε να πούμε ότι η ποιότητα ενός κρασιού είναι συνάρτηση της έντασης και πολυπλοκότητας του αρώματος, του γευστικού πλούτου στο στόμα και της μεγάλης αρωματικής διάρκειας.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑ (ΑΠ΄ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ)



Μουσκεύουμε από βραδύς 500 γρ. γίγαντες. Την επομένη τους βράζουμε ώστε να μαλακώσουν αρκετά αλλά να κρατάνε λίγο. Τους στραγγίζουμε. Πλένουμε, καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε 1 1/2 κιλό βλήτα ή σπανάκι (ή και τα 2 μαζί). Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τρίβουμε με τα χέρια για να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε τα χόρτα μ΄ ένα ματσάκι άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο, φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο ξερό κρεμμύδι. Σ΄ ένα ταψί βάζουμε τα μισά χόρτα, από πάνω τους γίγαντες και ύστερα τους σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα χόρτα. Κόβουμε και ρίχνουμε από πάνω κομμάτια ντομάτας. Ραντίζουμε με μια κουταλιά ξύδι και 400 γρ. λάδι. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι για να πιάσει μια κρούστα.  Ψήνουμε στους 180ο για 1 ώρα.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ !!!


Πρώτοι έρχονται οι Ιταλοί με μέση κατανάλωση τα 150 λίτρα. Υπάρχουν τρία είδη εμφιαλωμένου νερού: Το 
Επιτραπέζιο νερό: Στο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται και να είναι από οποιαδήποτε προέλευση (λίμνη, ποτάμι, γεώτρηση, αφαλατωμένο από την θάλασσα κτλ.), και η οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσής του. Τελικός σκοπός της απολύμανσης αυτής είναι να κυμανθούν τα χαρακτηριστικά του νερού μεταξύ των ορίων που έχουν οριστεί από το κράτος, ώστε να είναι ασφαλή για τον κάθε καταναλωτή. Πρακτικά, το εμφιαλωμένο νερό είναι σχεδόν ίδιο με το τρεχούμενο νερό  της βρύσης του κάθε σπιτιού.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΜΙΝΟ ( ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ)



Η Κάσος αυτό το απόμακρο νησί της Δωδεκανήσου έχει μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή κουζίνα. Θα έχετε ακούσει (αν δεν έχετε φάει) για τους ντολμάδες, δηλ. τα σαρμαδάκια μεγέθους…δακτυλήθρας που κάνουν με αμπελλόφυλα, κυρίως σε γιορτές και πανηγύρια. Λέγεται ότι ο ενεργός πληθυσμός του νησιού τροφοδότησε με 3000 άτομα τις εργασίες για την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο. Οι Κασιώτες δεν ξέχασαν το νησάκι τους και όσοι απ" αυτούς γύρισαν, φέραν και τις γαστρονομικές συνήθειες της χώρας που τους φιλοξένησε. Το κύμινο, αγαπημένο μπαχαρικό της Μεσανατολίτικης κουζίνας δίνει τη χαρακτηριστική γεύση σ" αυτούς τους κεφτέδες.
Ζυμώνουμε ½ κιμά, με 2-3 ντομάτες λιωμένες, 2 μεγάλα τριμμένα κρεμμύδια, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 μεγάλες φέτες μουσκεμένες στο νερό ή στο κρασί, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, και…μπόλικο κύμινο (2-3 κουταλιές σούπας). Πλάθουμε σε πλακέ κεφτέδες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Σαρδέλες στο φούρνο με σκορδόξυδο και μπούκοβο ( ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ )



Υλικά:

 1 κιλό σαρδέλες
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο (ή περισσότερο) ξύδι
2-3 κουταλιές μπούκοβο
Αλάτι, λάδι.

Εκτέλεση: 

 Καθαρίζουμε τις σαρδέλες απ’ τα εντόσθια χωρίς να κόψουμε το κεφάλι τους. Τις αλατίζουμε και τις αραδιάζουμε στο ταψί ακτινωτά με το κεφάλι προς τα έξω του ταψιού. Τις περιχύνουμε με λάδι. Όταν σχεδόν έχουν ψηθεί (180°) τραβάμε έξω το ταψί και τις περιχύνουμε με ένα μείγμα που έχουμε κάνει ως εξής: λιώνουμε το σκόρδο, το ανακατεύουμε με το ξύδι και το γλυκό μπούκοβο και περιχύνουμε το φαγητό. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 10΄.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ -ΜΙΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Με τόσες πολλές επιλογές που προσφέρονται στα ράφια των καταστημάτων, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι επιλέγετε το πιο υγιεινό γιαούρτι;

Το γιαούρτι θεωρείται μια από τις τροφές με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Υπάρχει όμως και μια «παγίδα», καθώς η ωφέλιμη αυτή τροφή, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε πρόχειρο, ανθυγιεινό σνακ. Ακόμα κι αν παρακάμψετε τις προφανείς βλαβερές επιλογές, όπως το γιαούρτι με θρυμματισμένα μπισκότα ή με σιρόπι καραμέλας, υπάρχουν και τύποι γιαουρτιού που είναι γεμάτοι ζάχαρη και πολλές θερμίδες.
Με τόσες πολλές επιλογές που προσφέρονται στα ράφια των καταστημάτων, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι επιλέγετε σωστά; Δείτε…

Προτιμήστε το απλό
Για την Παρασκευή γιαουρτιού, χρειάζεται μόνο γάλα και δύο ζωντανά και ενεργά βακτήρια (Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus), που μετατρέπουν το γάλα σε γιαούρτι, μέσω της ζύμωσης. Από εκεί και πέρα, μπορεί να προστίθενται επιπλέον συστατικά που του δίνουν γεύση, όπως ζάχαρη ή κάποιο φρούτο. Αποφύγετε τα προϊόντα που έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά, των οποίων τα ονόματα δυσκολεύεστε να… προφέρετε ή δεν θα περιμέναμε να δείτε στο γιαούρτι, όπως τα υδρογονωμένα έλαια και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Πώς μπορείτε να ξεναγηθείτε σε έναν χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Οδηγίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών


Πού μπορεί να απευθυνθεί ο Έλληνας ή ξένος επισκέπτης αρχαιολογικού χώρου που θέλει να ξεναγηθεί από έναν ειδικό; Πόσο κοστίζει μια ξενάγηση; Υπάρχουν μη πιστοποιημένοι ξεναγοί και τι πρέπει να προσέχει ένας επισκέπτης προκειμένου να ξεναγηθεί από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία; Αυτά και άλλα ερωτήματα απευθύναμε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών προκειμένου να ενημερωθούν όσοι επιθυμούν να περιηγηθούν χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας στο πλαίσιο μιας έγκυρης ξενάγησης.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι (Έλληνες και ξένοι) επισκέπτες/περιηγητές της χώρας μας, οι οποίοι επιθυμούν να ξεναγηθούν σε κάποιον χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;
Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες, Έλληνες και αλλοδαποί, που επιθυμούν να ξεναγηθούν σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο, μουσείο, ναό ή μονή, γενικά στα αξιοθέατα κάποιας πόλης σε